Friday, June 01, 2007

Looking at the bright side.

Just went back from Ampang Hospital. Semalam pegi minta surat rujukan utk scan from klinik kesihatan. Alhamdulillah, takde janin yg tertinggal kat dalam. Kalau tak, terpaksa la 'cuci'. Erk, you know what I mean.. kan? Aku malas nak guna medic term kat sini. Nanti ada org tak paham. Ok la, dipendekkan cerita, 'cuci' nie camni la... Kata la ada janin yg tertinggal kat dlm rahim selepas berlaku keguguran, doctor kena cuci rahim tu. Kena buang lebihan janin tu. Bunyi pun dah gerun. Nasib baik la aku tak tempuh benda tu.

Doctor nasihatkan agar aku tak pregnant dlm masa 3 bulan nie. Yerp, aku mmg dah tau ttg perkara tu sejak awal. Kalau korang rajin baca benda2 nie dr buku, mesti korang dah tau. Aku mmg tau. Ni utk pastikan rahim kita cukup kuat utk menerima org baru. Plus, senang sikit doctor nak predict bila baby akan lahir. So, kena pastikan aku dah lepas 3 normal cycle of menses, baru leh cuba balik. Quite sad sbb kitorang dah x sabar nak cuba lagi sekali :(

Doctor said, kandungan yg gugur tu maybe sekitar usia 6 weeks. A little info about the fetal.

A lot is going on with your little embryo this week! Their brain is still growing remarkably fast; miniature hand plates are starting to develop and the early formations of their individual fingers are visible. The lower limbs do not develop quite as fast, so they’re pretty much still flippers. Up until this point, your baby has been very curled up with the head and tail in close proximity, but this week their trunk and neck are beginning to grow and straighten as their tail recedes into its resting position in the back. Even though your little miracle is only 6 weeks old, they’re already demonstrating reflex responses to touch!

I'm doing just fine. My hubby pun ok je. Cuma kdg2 sedih la gak bila teringat ttg hal nie. Sebak! 2 days ago, he said to me, "Macam mana la rupa dia agaknya ye? Mesti abang nangis kalau tgk muka dia". Damn, aku dah nangis dah time tu. Dia pun sebak semacam. "He or she will look just like you!" Tu je aku mampu jawab.

Just look at the bright side. Tu yg aku dgn dia cuba tanamkan dalam hati sekarang nie. Doctor pun nasihatkan perkara yg sama. Yer la, setiap perkara yg berlaku dlm hidup kita, mesti ada hikmah disebaliknya. Maybe kalau janin tu terus membesar, dia cacat ke.. ada komplikasi di kemudian hari ke. Mana la tau kalau dia berjaya lahir ke muka bumi, dia jadi anak derhaka ke.. org jahat ke.. ada sakit kronik ke.. Kita tak tau semua tu. Apa yg Tuhan tentukan utk kita, mesti bersebab. Dia takkan bagi dugaan kalau kita tak mampu nak hadapi dugaan tu.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.