Monday, May 28, 2007

It's been a while...

Selama nie, my period time mmg on time. Kalau lewat pun, lewat 5 hari je. Tak kurang, tak jugak lebih. So bila aku dah terlewat seminggu, aku tergerak utk test for pregnancy.

It was positive. Adik ipar aku jd saksi. Bkn ape. Mcm tak caye bila nampak 2 red lines kat pregnancy test tu. So tanya la dia. Minta mata dia tgk. Dia ckp, positive. I was so happy. Aizat lagi la. Dia sgt happy and mula bercakap dgn 'baby' kat dlm perut. Agak kelakar!

But then, 3 days later, aku dtg period. Aku mcm rileks lagi sbb mmg ada sesetengah perempuan, dia still dtg period on the first month of pregnancy. Ingat nak cuba check dgn doctor on that weekend. But, 2 days later, ada mcm gumpalan keluar. Gumpalan yg agak kurang normal bg aku sbb tak pernah gumpalan mcm tu keluar dr badan aku. Selang sehari, ada lg gumpalan yg keluar.

Hari nie, aku pergi check dgn doctor. Aku bwk sekali catatan tarikh period aku sepanjang 2007. Doctor teliti semua tarikh tu. Dia ckp, aku maybe keguguran. She asked me to take another test. This time, disahkan aku tak mengandung. Maknanya aku dah keguguran.

Tuhan je yg tahu betapa sedihnya dlm hati nie. Yer la, masa aku tgk gumpalan tu, aku mmg dah rasa tak sedap hati. Terfikir jugak yg aku maybe dah keguguran. Tp masa tu cuba sedapkan hati. Rasa mcm takpe la kalau gugur pun sbb tak sampai sebulan. Baru jd segumpal darah.

Tapi bila dah tau hakikat sebenar yg aku mmg mengandung and now dah gugur, air mata nie tak henti mengalir. Sebak rasa hati nie bila doctor pegang tgn aku and ckp, "Awak jgn la risau". Dia boleh dikatakan dah jd doctor keluarga Aizat. So aku tau dia betul-betul simpati dgn aku.

Bila aku bgtau Aizat, dia pun nak nangis. Dia pun mcm aku. Selama nie mcm tak kesah sgt. Tapi bila dpt berita nie, dia rasa nak nangis tp dia tahan air mata tu drpd tumpah.

Maaf, aku tak mampu nak teruskan catatan nie. Rasa mata dah mula berair.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.